Sagres

Fantastisk utsikt på Portugals sydvästra spets

Sagres ligger på den sydvästra spetsen av Portugal uppe på en klippavsats. Stadens lilla centrum är charmig och har bevarat sin traditionella portugisiska karaktär. Trots sin storlek hittar man flera restauranger, barer, kaféer och hotell bland de smala gränderna med sina färgglada hus.

Fortaleza de Sagres
Fästningen Fortaleza de Sagres byggdes på 1400-talet av Henry the Navigator, en portugisisk prins som vär känd för att ha bidragit till Portugals utforskande av Atlanten.

Fortaleza de Sagres var en viktig militär befästning under flera århundraden och användes för att försvara Sagres och Portugals handelsrutter mot sjörövare och fiender. Fästningen var också en viktig bas för utforskning av nya territorier och oceangående expeditioner.

Idag är Fortaleza de Sagres ett populärt turistmål och besökare kan promenera runt på fästningens murar och uppleva dess rika historia och arkitektur. Från fästningen har man också en fantastisk utsikt över Atlanten och Sagres kustlinje.

Inuti fästningen finns flera intressanta platser att besöka, inklusive en kapell, en korsgång och en utställning om fästningens historia och betydelse. Besökare kan också titta på den gamla kompassrosen på fästningens innergård, som användes för att navigera under utforskningarna av Atlanten.

broken image

Cabo de São Vicente
Fyren Cabo de São Vicente ligger på Europas och Portugals sydvästligaste punkt och är omgiven av branta klippor och Atlanten.

Fyren byggdes 1846 och är en av de mest kraftfulla fyrarna i Europa, med en räckvidd på över 50 km. Fyren är bemannad och fungerar fortfarande som en viktig navigationshjälp för båtar som seglar längs Algarve-kusten.

Fyren i Sagres är också en viktig historisk plats. Cabo de São Vicente har varit en viktig plats för navigatörer och sjöfarare sedan romartiden, och har spelat en avgörande roll i Portugals historia som en av de främsta sjöfartsnationerna i världen.

Besökare kan komma till fyren för att titta på dess imponerande arkitektur och njuta av utsikten över havet och Sagres kustlinje. Fyren har också ett besökscentrum som berättar om dess historia och betydelse.

Nossa Senhora da Graç
En annan intressant plats att besöka i stadskärnan är kyrkan Nossa Senhora da Graça, som byggdes under 1500-talet. Kyrkan har en imponerande fasad och en vacker interiör.

Stränder
Praia do Tonel är känd för sina stora vågor som lockar surfare från hela världen. Stranden är också populär bland badgäster och har fin sand och kristallklart vatten.

Praia do Beliche är en av de mest dramatiska och pittoreska stränderna i området, med höga klippor som omger stranden. Här hittar du också en restaurang och toaletter.

Praia da Mareta har en bred sandstrand och är en av de bästa stränderna för bad, med ett lugnare hav än Tonel.

Praia da Ingrina är en mindre strand som ligger lite mer avskilt och är populärt bland de som vill snorkla i det klara vattnet

Praia do Martinhal är en familjevänlig strand med grunt vatten och fin sand. Stranden har också en bar/restaurang och faciliteter för vattensporter.

Vandring
Det finns flera vandringsleder som startar i Sagres och leder till några av de mest imponerande natursköna platserna längs Algarve-kusten.

broken image

Rota Vicentina är en vandringsled som sträcker sig från Sagres till Santiago do Cacém, och består av två huvudleder: Fisherman's Trail och Historical Way. Fisherman's Trail är en kustnära rutt som tar dig genom Sagres naturreservat och till flera fantastiska stränder, medan Historical Way leder dig genom landsbygden och förbi historiska byar.

En kort men vacker promenad är den mellan stränderna Praia do Tonel och Praia do Beliche. Rutten är relativt lätt och erbjuder fantastiska vyer över klipporna och havet längs vägen.