Tavira

Den pittoreska staden som delas av floden Gilão.

Tavira är en charmig stad som ligger vid kusten i den östra delen av Algarve. Staden ligger vid floden Gilão, som delar staden i två delar. Den gamla stadsdelen, som är den mest pittoreska och historiska delen av Tavira, ligger på den östra sidan av floden. Där finns smala, kullerstensgator och vita kalkstenshus med röda tegeltak. Många av dessa hus har vackra balkonger med blommor och träd, vilket ger staden en romantisk atmosfär.

broken image

Torget Praca da Republica
I centrum av Tavira ligger det vackra Praca da Republica, stadens stora torg. Där finns en fontän, en gammal klocktorn och flera caféer och restauranger. Taviras stora stadspark, Jardim do Coreto, ligger också i närheten av torget.

Castelo de Tavira
Taviras mest kända sevärdhet är stadens fästning, Castelo de Tavira, som ligger på en kulle ovanför staden. Slottet byggdes under morernas tid på 1100-talet och erbjuder fantastisk utsikt över staden och kusten.

Marknader
På Tavira market hittar man färsk fisk och skaldjur, som fångas utanför kusten och säljs direkt av fiskarna själva. Det finns också färsk frukt och grönsaker, ostar, olivolja och andra produkter från lokala producenter. I saluhallen finns också flera kött- och charkuteriförsäljare som säljer lokalt kött, korvar och andra delikatesser.

I den gamla saluhallen, Mercado da Ribeira, hittar man numera restauranger, caféer, handgjorda keramiska produkter, textilier och andra hantverk från lokala hantverkare. Här kan man hitta unika souvenirer och presenter att ta med hem.

Ponte Romana
En annan viktig sevärdhet i Tavira är stadens romerska bro, Ponte Romana, som sträcker sig över floden Gilão och är en av stadens mest fotograferade platser. Broarna i Tavira är också en del av den berömda "Via Algarviana", en 300 kilometer lång vandringsled genom Algarvekusten.

broken image

Ilha de Tavira
Ilha de Tavira är en ö som sträcker sig över 11 kilometer och består av vita sandstränder, klippformationer och kristallklart vatten. Den norra delen av ön är täckt av pinjeskog och har en mer skyddad och avskild strand, medan den södra delen har mer av ett strandliv med restauranger och barer.

För att ta sig till Ilha de Tavira kan man antingen ta en kort färjetur från Tavira eller gå till fots eller cykel över en bro. Färjorna avgår från hamnen i Tavira, nära centrum, och det tar cirka 20 minuter att ta sig till ön.