Faro

Huvudstaden med många sevärdheter

Faro är huvudstad i Algarve-regionen och har en rik historia som sträcker sig tillbaka till romartiden. Staden har varit en viktig hamn och handelsstad under århundradena.

Faro har en vacker gamla stan med smala kullerstensgator, vitkalkade hus och en gammal stadsmur. Den har också en imponerande katedral, São Pedro, som är en av stadens mest populära turistattraktioner.

Det är också till Stadens flygplats, Faro Airport, som de flesta turister längs Algarvekusten anländer.

broken image

Gamla stan
Gamla stan i Faro är en av stadens mest populära sevärdheter och är en charmig och välbevarad del av staden. Den omges av en gammal stadsmur och består av trånga kullerstensgator, små torg och pittoreska byggnader i traditionell portugisisk stil.

En av de mest imponerande byggnaderna i gamla stan är katedralen São Pedro, som ligger på Largo da Sé, en liten torg i hjärtat av stadsdelen. Katedralen är en vacker gotisk byggnad med ett stort rosenträ, och inne i katedralen kan man se många imponerande konstverk och reliker.

Andra sevärdheter i gamla stan inkluderar Arco da Vila, en imponerande port som fungerade som en av stadens huvudportar under medeltiden. Den är vacker att titta på och är en populär plats att ta fotografier på.

Gamla stan i Faro har också flera små parker och torg, där man kan slå sig ner och koppla av, eller prova på lokala specialiteter på någon av de många caféerna och restaurangerna.

Gamla stan är också ett populärt område för shopping, med många butiker som säljer handgjorda souvenirer, traditionella portugisiska produkter och andra varor.

broken image

Igreja do Carmo
Den här kyrkan byggdes på 1700-talet i barockstil och är känd för sin vackra fasad och dekorativa inslag som inkluderar azulejos (typiska portugisiska kakel) och skulpturer av helgon.

Under det stora jordbävningen som drabbade Faro 1755 skadades kyrkan allvarligt, men den återuppbyggdes på 1800-talet och har sedan dess varit en viktig del av stadens kulturarv och religiösa traditioner. Klostret bredvid kyrkan har också en viktig roll i Faros historia och rymmer idag ett arkeologiskt museum.

Ria Formosa naturpark
Ria Formosa är en 18 000 hektar stor naturskön lagun- och saltmyrpark som sträcker från Faro till Tavira. Det är en av de största och viktigaste naturskyddsområdena i Portugal och fungerar som en viktig rastplats för många fågelarter under deras flyttning.

Ria Formosa består av en mängd små öar, laguner, stränder och sanddyner, vilket gör att området har en stor biologisk mångfald. Det är också ett viktigt fiskeområde, där traditionellt fiske fortfarande utövas av lokala fiskare.

Det finns många sätt att upptäcka Ria Formosa. En populär aktivitet är att ta en båttur i parken. Under turen kan man se de vackra öarna, lär sig om områdets historia och se många av de fågelarter som lever där. Det finns också möjlighet att besöka några av öarna, inklusive Culatra och Farol, där man kan njuta av de pittoreska byarna och de långa sandstränderna.

För den som vill utforska parken på egen hand finns det flera cykel- och vandringsleder. Det finns också flera utsiktsplatser där man kan titta ut över de pittoreska landskapen.

Stränder
Faro har flera fina stränder inom kort bilavstånd. Den närmaste och kanske mest populära stranden är Praia de Faro, som ligger på en ö strax utanför staden. Hit tar man sig med bil, buss eller färja från Porta Nova.