Lagos

En mysig & charmig ort i Algarve, Portugal

Den här populära orten erbjuder något för alla. Staden har flera vackra stränder alldeles i närheten, varav Meia Praia och Praia do Camilo är bland de mest populära. Meia Praia är en kilometerlång sandstrand (längsta i Algarve) som sträcker sig längs kusten, medan Praia do Camilo är en mindre strand med kristallklart vatten och omgiven av klippor.

broken image

Förutom stränderna har Lagos flera historiska sevärdheter så som stadsmurarna som omger den gamla staden, kyrkan Igreja de Santo Antonio och fästningen Forte da Ponta da Bandeira som byggdes under 1600-talet för att skydda staden mot pirater.

Under medeltiden var Lagos en viktig hamnstad för sjöfarare som seglade längs Afrikas västkust och under 1400-talet blev Lagos också en viktig utgångspunkt för de portugisiska upptäcktsresorna, där Henrik Sjöfararen (Henry the Navigator) anses ha spelat en central roll.

När du strosar runt inne i Lagos kommer du att upptäcka en charmig stad med smala kullerstensgator, färgglada byggnader och historiska platser.

broken image

Den gamla delen av Lagos, som är omgiven av stadsmurarna, är särskilt pittoresk. Här kan du promenera längs de smala gränderna och titta på de gamla byggnaderna och kyrkorna som står sida vid sida. Många av husen har blommande växter utanför fönstren och det finns flera små torg där du kan stanna och ta en paus.

Torget La Infante Dom Henrique
La Infante Dom Henrique-torget är en vacker torg som är uppkallat efter den portugisiska prinsen Henry the Navigator (på portugisiska kallad Infante Dom Henrique), som anses ha varit en pionjär inom utforskningen av Afrikas kust under 1400-talet.

Torget är en populär är omgivet av charmiga kaféer, restauranger och butiker. Det är också känt för sin vackra staty av Infante Dom Henrique som är placerad på en hög pelare i mitten av torget.

Utöver sin historiska betydelse är torget också en viktig plats för lokala evenemang och fester. Under sommarmånaderna är torget ofta värd för livekonserter och andra kulturella evenemang.

Hamnen
En annan populär plats att besöka i Lagos är Marina de Lagos, som ligger längs floden Bensafrim. Här kan du se fiskebåtar, motorbåtar och segelbåtar som ligger förtöjda i hamnen. En mysig plats för en promenad längs vattnet.

broken image

Maten
I Lagos finns det gott om restauranger och kaféer som serverar god lokal mat. Missa till exempel inte att beställa in Cataplana som är en traditionell portugisisk rätt som serveras i en stekpanna av mässing, med en blandning av färsk fisk, skaldjur, grönsaker, ris och kryddor.

Färskfångade sardiner är en annan populär rätt i Lagos. De kan serveras grillade, stekta eller ångade med en sida av grönsaker eller ris. Även Frango piri-piri, det vill säga grillad kyckling som är kryddad med en sås gjord på piri-piri chili, vitlök och citron smakar ljuvligt.

Till efterrätt är Pastel de nata, en portugisisk efterrätt som består av en krämig och krispig paj med vaniljkräm, tillsammans med en kopp kaffe ett självklart sätt att avrunda kvällen.